.

Pokud se rozhodneme koupit peršan, jde o dražší investici. Proto ho pořizujeme vždy ve specializovaných obchodech, kde můžeme využít rady zkušených odborníků. Ti se zde často provádí též restaurování koberců nebo zajišťují jejich profesionální čištění. Dobře poradí také s výběrem koberce do konkrétní místnosti (hodně záleží například na jejích světelných podmínkách). S jejich pomocí se také rozhodneme, zda dáme přednost tradičnímu či modernějšímu vzoru. Často se například tradiční provedení velice dobře hodí do moderního bytu, jehož interiér skvěle „doladí“. Pokud si nemůžeme dovolit velký koberec, můžeme vybrat některý malý kousek. I malý pravý perský koberec je ozdobou bytu, která časem nabývá na hodnotě.

koberec
 
Nejkvalitnější perské koberce vyrábí v Íránu. Kvalita se hodnotí podle toho, kolik má koberec uzlíků na ploše jednoho metru čtverečního. Ty nejluxusnější mají na této ploše asi 800 000 uzlíků. Odpradávna se k výrobě peršanů používají vlákna přírodní a kvalitní. Vlna ovcí a kašmírských koz, srst velbloudů, bavlna, hedvábí, len, juta a konopí. Do osnov se dává hlavně bavlna, která je tvárná a pevná. Srst velbloudů k tomuto účelu používali již od dávné minulosti z nedostatku jiného materiálu hlavně Nomádi.
 
koberec svinutý

.

Kvalitní koberce vyžadují samozřejmě též kvalitní péči. Vysáváme ho minimálně jednou za týden. Ale opatrně! Nepoužíváme při tom rotační kartáče a klepače. Tyto způsoby vysávání by mohly peršan poškodit. Vytrhávat vlákna. Tyto koberce nesají dobře tekutiny. Je to díky tomu, že ovčí vlákna obaluje tuk lanolin, který odpuzuje vodu. Neznamená to ovšem, že ho můžeme v klidu polévat. Když se nám to stane, snažíme se co nejdříve tekutinu odsát. Nejlépe se k tomu hodí bavlněná utěrka. Nebudou nám pak na koberci vznikat výrazné skvrny. K ošetření a čištění perských koberců používáme zásadně jen přípravky, které jsou k tomuto účelu dle výrobců vhodné a v doporučené koncentraci. Pokud je znečištění většího rozsahu nebo je koberec poškozen, svěříme ho vždy do rukou zkušených profesionálů.

Ohodnoťte příspěvek
.