Lednice nám se skladováním potravin pomáhají již dlouhá léta. Ukládáme do nich suroviny, potravinářské výrobky i hotové jídlo. Používáme je již úplně automaticky, s každodenní samozřejmostí. Umíme se také stejně automaticky postarat o jejich správný provoz? Většina z nás odpoví na tuto otázku, že samozřejmě ano. Opravdu?


ovoce v ledu


Správné umístění je základ!


Lednice nemá ráda teplé místnosti. Nejlépe funguje v místech, kde je nejvíce 20 °C, to je ideální. Není vhodné ji stavět přímo ke zdrojům tepla! Každý stupínek teploty navíc znamená vyšší spotřebu energie a tím vyšší náklady. Dále je potřeba zajistit, aby kolem ní byl dostatek místa. V přední části k otevírání dveří. Vzadu je potřeba dodržet minimální odstup od stěny (10 cm), kvůli dobrému fungování kondenzátoru a kompresoru v zadní části spotřebiče.


 


Čistota a pořádek musí být!


Lednice je jako „skladiště“ potravin velice riziková z hlediska šíření nákaz způsobených bakteriemi. O takovou „zkušenost“ jistě naše rodina nestojí! Potraviny jsou prostě „živé materiály“ a i v chladu prostě „pracují“. V lednici je proto velice důležité udržovat pořádek a pravidelně ji čistit. Potraviny ukládáme vždy zabalené. Nejvhodnějšími obaly jsou plastové uzavíratelné omyvatelné misky. Alespoň jednou za měsíc vnitřní prostor lednice myjeme roztokem vody a octa nebo vody a jedlé sody. „Voňavé“ čistící a dezinfekční prostředky nepoužíváme, vůni by přebraly i uložené jídlo! Při mytí nezapomínáme na těsnění dveří, kde se rády udržují různé plísně! Mastnota a špína v tomto místě by také mohla způsobit jejich nedovírání a zbytečnou ztrátu energie. Při úklidu také vysáváme prach v zadní části spotřebiče!


nacpaná lednice


Pozor na horké pokrmy a dlouhé otevírání!


Velkým nešvarem mnoha uživatelů je, že lednici otevřou a následně v otevřených dveřích dlouze uvažují, co si vyberou, na co mají vlastně chuť, případně co že to potřebují k vaření. Tímto chováním způsobujeme, že spotřebič musí k udržení nízké teploty často zvyšovat výkon a spotřebu. Zbytečně ho to zatěžuje a náklady na provoz jsou samozřejmě zase vyšší. Teplotu vnitřního prostoru také zbytečně zvyšuje, když do něj vkládáme ještě teplé pokrmy. Kromě nežádoucího vyššího výkonu a spotřeby to znamená i kondenzaci par, vlhkost a tvorbu námrazy. Uvařené jídlo je potřeba nejdříve zchladit na pokojovou teplotu!


 


Ohodnoťte příspěvek